α γευστικότερα εδέσματα του σύγχρονου κόσμου είθισται να είναι και επιβλαβή. Άραγε, ισχύει το ίδιο και για τον καφέ; Όχι, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες που δείχνουν πως η μετρημένη κατανάλωση καφέ δεν δημιουργεί προβλήματα, αντιθέτως παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία.
«Ο καφές γενικά σχετίζεται με έναν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής _ όσοι δεν κοιμούνται αρκετά, πίνουν πολλούς καφέδες και έχουν αυξημένες πιθανότητες να καπνίζουν και να καταναλώνουν αλκοόλ» λέει στην εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» ο δρ Ρομπ βαν Νταμ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Υπό αυτήν την έννοια, το λογικό θα ήταν ο καφές να μην είναι ό,τι το καλύτερο για την υγεία».
Όντως, οι πρώτες μελέτες που διεξήχθησαν πριν από χρόνια για τη σχέση καφέ και υγείας είχαν δείξει πως ενδέχεται να υπάρχει θετική συσχέτιση με την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο. Ωστόσο, «οι μελέτες εκείνες δεν είχαν λάβει υπ' όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου που συχνά συνοδεύουν τη μεγάλη κατανάλωση καφέ, δηλαδή το τσιγάρο και το ποτό» διευκρινίζει ο δρ βαν Νταμ.
«Οι νεώτερες, οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες και καλύτερα σχεδιασμένες διότι συνυπολογίζουν όλες τις παραμέτρους του τρόπου ζωής, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο καφές ωφελεί την υγεία».
Μελέτες λ.χ. που έχουν πραγματοποιήσει ο δρ βαν Νταμ και οι συνεργάτες του έχουν δείξει πως η κατανάλωση καφέ δεν επηρεάζει τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία (ούτε καν από την καρδιοπάθεια ή τον καρκίνο) σε όσους πίνουν έως 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, αντιθέτως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ηπατοπάθειας και διαβήτη τύπου 2.
Κατά του διαβήτηΤο εύρημα για τον διαβήτη υποστηρίζεται από μελέτη που προ μηνός δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine» και έδειξε ότι 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 25%.
Μία άλλη πολύ πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από άλλη ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποκάλυψε νέα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά ο καφές μπορεί να μειώνει έως 60% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη _ με το μεγαλύτερο όφελος να αποκομίζουν όσοι άνδρες πίνουν πολύ καφέ.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές προστατεύει από τα εγκεφαλικά, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη νόσο του Πάρκινσον, τον καρκίνο του ενδομητρίου, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τη χολολιθίαση. Όπως εξάλλου σημειώνει ο δρ Ντάνιελ Μπάρνετ, ειδικός σε θέματα Προληπτικής Ιατρικής από τη Βηθεσδά του Μέριλαντ, ο καφές μπορεί επίσης να βελτιώσει τις νοητικές και αεροβικές επιδόσεις, την αντοχή και την ψυχική διάθεση, καταστέλλοντας ταυτοχρόνως τα καταθλιπτικά συμπτώματα.
Αν και το «αστέρι» του καφέ είναι η καφεΐνη, πολλές από τις παραπάνω μελέτες έχουν δείξει πως και ο ντεκαφεϊνέ καφές παρέχει ανάλογα οφέλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «ο καφές περιέχει εκατοντάδες θρεπτικά συστατικά _ μεταξύ αυτών ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία _ που ωφελούν όσο και τα αντίστοιχά τους σε φρούτα και λαχανικά», σύμφωνα τον δρα βαν Νταμ.
Οι παρενέργειεςΌλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι ο καφές είναι εντελώς αθώος. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι _ στον αντίποδα όσων προαναφέρθηκαν _ σχετίζεται με αποβολές και προβλήματα γονιμότητας, καθώς και με το άγχος και τα προβλήματα ύπνου, ενώ συνιστούν στις εγκύους και στους υπερτασικούς να τον αποφεύγουν.
Επίσης, υπάρχει και το θέμα των θερμίδων (ένας καπουτσίνο λάτε με πλήρες γάλα λ.χ. έχει 200 θερμίδες) και το ενδεχόμενο εθισμού (πολλοί ειδικοί, όπως ο δρ Ντάνιελ Έβατ, ερευνητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, θεωρούν εθιστική την καφεΐνη).
Όσοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με τον καφέ μπορούν άνετα να συνεχίσουν να πίνουν. «Έως 6 φλιτζάνια την ημέρα δεν δημιουργούν κινδύνους για την υγεία» λέει ο δρ βαν Νταμ. «Αρκεί να μιλάμε για απλό, σκέτο καφέ, δίχως ζάχαρη, κρέμες γάλακτος ή πλήρες γάλα, που εκτοξεύουν το θερμιδικό φορτίο του στα ύψη».
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
«Ο καφές γενικά σχετίζεται με έναν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής _ όσοι δεν κοιμούνται αρκετά, πίνουν πολλούς καφέδες και έχουν αυξημένες πιθανότητες να καπνίζουν και να καταναλώνουν αλκοόλ» λέει στην εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» ο δρ Ρομπ βαν Νταμ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Υπό αυτήν την έννοια, το λογικό θα ήταν ο καφές να μην είναι ό,τι το καλύτερο για την υγεία».
Όντως, οι πρώτες μελέτες που διεξήχθησαν πριν από χρόνια για τη σχέση καφέ και υγείας είχαν δείξει πως ενδέχεται να υπάρχει θετική συσχέτιση με την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο. Ωστόσο, «οι μελέτες εκείνες δεν είχαν λάβει υπ' όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου που συχνά συνοδεύουν τη μεγάλη κατανάλωση καφέ, δηλαδή το τσιγάρο και το ποτό» διευκρινίζει ο δρ βαν Νταμ.
«Οι νεώτερες, οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες και καλύτερα σχεδιασμένες διότι συνυπολογίζουν όλες τις παραμέτρους του τρόπου ζωής, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο καφές ωφελεί την υγεία».
Μελέτες λ.χ. που έχουν πραγματοποιήσει ο δρ βαν Νταμ και οι συνεργάτες του έχουν δείξει πως η κατανάλωση καφέ δεν επηρεάζει τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία (ούτε καν από την καρδιοπάθεια ή τον καρκίνο) σε όσους πίνουν έως 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, αντιθέτως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ηπατοπάθειας και διαβήτη τύπου 2.
Κατά του διαβήτηΤο εύρημα για τον διαβήτη υποστηρίζεται από μελέτη που προ μηνός δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine» και έδειξε ότι 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 25%.
Μία άλλη πολύ πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από άλλη ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποκάλυψε νέα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά ο καφές μπορεί να μειώνει έως 60% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη _ με το μεγαλύτερο όφελος να αποκομίζουν όσοι άνδρες πίνουν πολύ καφέ.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές προστατεύει από τα εγκεφαλικά, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη νόσο του Πάρκινσον, τον καρκίνο του ενδομητρίου, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τη χολολιθίαση. Όπως εξάλλου σημειώνει ο δρ Ντάνιελ Μπάρνετ, ειδικός σε θέματα Προληπτικής Ιατρικής από τη Βηθεσδά του Μέριλαντ, ο καφές μπορεί επίσης να βελτιώσει τις νοητικές και αεροβικές επιδόσεις, την αντοχή και την ψυχική διάθεση, καταστέλλοντας ταυτοχρόνως τα καταθλιπτικά συμπτώματα.
Αν και το «αστέρι» του καφέ είναι η καφεΐνη, πολλές από τις παραπάνω μελέτες έχουν δείξει πως και ο ντεκαφεϊνέ καφές παρέχει ανάλογα οφέλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «ο καφές περιέχει εκατοντάδες θρεπτικά συστατικά _ μεταξύ αυτών ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία _ που ωφελούν όσο και τα αντίστοιχά τους σε φρούτα και λαχανικά», σύμφωνα τον δρα βαν Νταμ.
Οι παρενέργειεςΌλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι ο καφές είναι εντελώς αθώος. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι _ στον αντίποδα όσων προαναφέρθηκαν _ σχετίζεται με αποβολές και προβλήματα γονιμότητας, καθώς και με το άγχος και τα προβλήματα ύπνου, ενώ συνιστούν στις εγκύους και στους υπερτασικούς να τον αποφεύγουν.
Επίσης, υπάρχει και το θέμα των θερμίδων (ένας καπουτσίνο λάτε με πλήρες γάλα λ.χ. έχει 200 θερμίδες) και το ενδεχόμενο εθισμού (πολλοί ειδικοί, όπως ο δρ Ντάνιελ Έβατ, ερευνητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, θεωρούν εθιστική την καφεΐνη).
Όσοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με τον καφέ μπορούν άνετα να συνεχίσουν να πίνουν. «Έως 6 φλιτζάνια την ημέρα δεν δημιουργούν κινδύνους για την υγεία» λέει ο δρ βαν Νταμ. «Αρκεί να μιλάμε για απλό, σκέτο καφέ, δίχως ζάχαρη, κρέμες γάλακτος ή πλήρες γάλα, που εκτοξεύουν το θερμιδικό φορτίο του στα ύψη».
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου